Katoenen voor de aankomende winter

 In Blog

We zitten dan nog wel midden in de zomer, maar we houden ons op de achtergrond alweer bezig met de aankomende herfst en aankomende winter. Daarin onderscheiden we een aantal trends, die allemaal met elkaar in verband staan en één gemeenschappelijke deler hebben:  katoen.

De nadruk ligt voor ons nu even op velours. Maar ook corduroy (in smalle en brede varianten) en moleskin gaan in het komende herfst- en winterseizoen hun opwachting maken.

Waar in het verleden velours (en fluweel) vooral van zijde werd gemaakt, wordt er nu steeds vaker katoen gebruikt. Dat is robuuster, prijstechnisch interessanter en minder bewerkelijk. Daardoor is het gemakkelijk toepasbaar in de kleermakerij. Bij velours worden de garens in lussen geweven (en al dan niet opengesneden) waardoor een harig en licht glanzend oppervlak ontstaat.

Een eeuwenoude techniek

De techniek is ontstaan in Azië en waaide rond 1400 over naar Europa. Vooral Italië en België (Brugge) werden in de 16e eeuw het centrum van fluweelwevers. Velours is in principe het Franse woord voor fluweel, maar er bestaat wel degelijk een klein verschil tussen fluweel en velours. Velours werd iets later, in Frankrijk, uitgevonden en is een gesneden variant van fluweel. Door het lossnijden, trekken of ruwen van de poollussen wordt de stof heel zacht en maar ook minder glanzend.

In die tijd droegen overigens vooral rijke heren, die aan de grachten van de grote steden woonden, velours en fluweel. Zo was onder andere in Amsterdam ooit een Fluwelen Burgwal. Het Huis aan de Drie Grachten (Oudezijds Voorburgwal 249) heeft aan de kant van de Oudezijds Voorburgwal nog een gevelsteen waarin die naamgeving nog te herkennen is.

Hoewel tegenwoordig nog veelvuldig gebruikt voor avondjasjes, is een velours jasje ook perfect te dragen met een jeans en meer casual shirt. Ideaal voor een middagje in het café dus.

De mooiste katoenen voor de winter vinden we onder meer bij Holland & Sherry, Ariston en Loro Piana.  Meer over andere stoffencollecties vind je in onze eerdere blogposts.

Katoenen voor de winter

Recent Posts

Leave a Comment