De krijtstreep

 In Blog

Tijd voor een klassieker

Nu we midden in januari zitten en je ongetwijfeld nog volop bezig bent met je goede voornemens, lijkt het ons tijd om ook maar eens kritisch naar je kast te kijken. Grote kans dat het perfecte blauwe -en grijze pak al voor je klaar hangen (en zo niet, maak dan vooral een afspraak), maar wordt het niet tijd voor iets anders?

Nu er in de markt veel meer casual te zien is, lijkt het ons goed om wat aandacht te geven aan een klassieker. Niet voor niets is ons motto ‘Dashing on the outside & cheeky on the inside’. Wat ons betreft is een goede krijtstreep onmisbaar in je garderobe.

In het kort wat jaren terug…

Lange tijd was het krijtstreeppak een synoniem voor de perfecte ‘city suit’ en een pak voor heren met status. Maar feitelijk gaan deze wortels terug naar de uniformen van professionals uit de middenklasse in de late 18e en vroege 19eeeuw.

De strepen werden in eerste instantie opmerkelijk genoeg als vrij informeel gezien. Je droeg een pinstripebroek in combinatie met een zwarte (pandjes)jas. Dit werd overigens gezien als ‘day dress’ of ‘half dress’. Toentertijd werd dit dus alleen gedragen bij de minder formele situaties gedurende de dag. What a time to be alive!

Pas rond 1910 werd de krijtstreep overgenomen door de moderne stadsmensen en dan in eerste instantie als uniform voor de ‘captains of industry’. Zo mocht in veel Britse en Amerikaanse financiële bedrijven alleen de bovenste rang bankiers een krijtstreep dragen.

Wat bekende mensen

Na die tijd hebben verschillende stijliconen gezorgd voor een grote opmars van de streep. Zo droeg de The Duke of Windsor graag een krijtstreeppak. En dan het liefst op een ‘losse’ manierZe zeggen niet voor niets: It takes a Duke to have the authority to pull off a polka dot and chalk stripe combination. Hear, hear!

Uiteraard is Al Capone is ook zo’n naam die in dit rijtje past. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw namen de maffiosi de streep over. Zij probeerden met hun uiterlijke verschijning een krachtig signaal af te geven aan de samenleving.

En dan heb je nog Michael Douglas in zijn rol van Gordon Gekko. De gedachte achter deze stijl? Er vooral níet zo uitzien zoals de rest van de mannen op Wallstreet. Meer hoeven we niet te zeggen toch?

Een meer recente icoon zien we in Gabriel Macht, die furore maakt als Harvey Specter in de serie Suits. Hij is voor velen een bron van inspiratie op het gebied van muziek, vrouwen, zijn onderhandelingstactieken, maar vooral voor zijn stijl. Hij houdt zich keurig aan de moderegels, maar zijn pakken zijn duidelijk van deze tijd: op maat gemaakt en met brede en opgesneden revers. Het liefst in een krijtstreep.

De krijtstreep van nu

Tegenwoordig wordt de krijtstreep nog steeds voornamelijk gedragen door mannen (en vrouwen) die werken bij grote bedrijven. Dit hoeft echter niet te betekenen dat deze pakken saai hoeven te zijn.

Een van de grootste krachten van Tessuto Divino is om klassieke, stijve en formele ‘uniformen’ om te buigen naar draagbare en eigentijdse kleding. Zo maken wij de pasvorm perfect naar jouw wens en is de keuze in stoffen groot. Kies je bijvoorbeeld voor een gladde wol of valt jouw keuze toch op de meer harige en geborstelde variant? Die laatste kun je overigens ook perfect combineren met een coltrui in plaats van een shirt. Zo voorkom je trouwens ook direct om voor Gordon Gekko uitgemaakt te worden.

Uiteraard stellen we jouw pak of jasje wel altijd samen met gevoel voor historie en ambacht. Want met de geschiedenis van de krijtstreep sta je de volgende meeting toch iets steviger in je schoenen. Onbewust associëren we een krijtstreep nog steeds met invloedrijke en belangrijke mensen…

Doe er je voordeel mee!

Recent Posts

Leave a Comment